Telefoons en een verstoord slaapritme
Het gebruik van telefoons, tablets en andere beeldschermen wordt in verband gebracht met een verstoord slaapritme. Steeds vaker lees je over blauw licht in combinatie met slapen en slaapproblemen. Licht geeft een signaal af aan de hersenen om wakker te worden en vindt van nature plaats in de ochtend. In onze ogen zitten cellen die gevoelig zijn voor blauw licht en ons 24-uursritme, ofwel circadiaans ritme, beïnvloeden. Door gebruik van blauw licht in de avond wordt een aanmaak van melatonine onderdrukt. Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de avond en bijdraagt aan onze slaapkwaliteit.
Kunstlicht zorgt ervoor dat wij langer blootgesteld worden aan fel licht
Kunstlicht zorgt ervoor dat wij langer blootgesteld worden aan fel licht. Een moderne LEDlamp is even fel als zonlicht midden op de dag. Kunstlicht geeft in de avond dus een duidelijk weksignaal af. Het blauwe lichtspectrum in blauw licht van beeldschermen is, net als blauw in wasmiddel, een witmaker. Wit wordt witter door toevoeging van blauw. Blauw licht is nog feller dan daglicht, waardoor ons circadiaans ritme nog verder verstoord wordt. Ook al is de gevoeligheid per individu verschillend, minder blootstelling aan blauw licht leidt tot een betere nachtrust.

Tegenwoordig zijn er voor telefoons en tablets zogenaamde blauwlichtfilters, als app of zelfs standaard geïnstalleerd. Het is dan ook aan te raden zo'n filter te gebruiken, maar het beste is om 2 uur voor het slapen gaan geen beeldscherm meer te gebruiken.
Opdracht:
Download een app met een blue light blocker/filter, en probeer eens gedurende de avond de helderheid steeds sterker te verlagen. Het beste is als je zelfs 2 uur voor het slapen gaan, stopt met het gebruiken of bekijken van beeldschermen.
“Hou 2 weken lang bij in een tabel of je beter in slaap kunt komen als je dit doet. Slaap lekker!”